Українська виробнича
асоціація живих напоїв

Відповідальне споживання ферментованих напоїв

Культура споживання ферментованих напоїв

Відповідальне споживання – важлива складова культури споживання ферментованих напоїв. Адже, незважаючи на усю їхню користь, пити їх потрібно з розумом. Але спочатку – базові правила, що дозволяють правильно вживати слабоалкогольні напої, не нашкодивши власному здоров’ю:

  • Пийте в міру! Допустима доза алкоголю для чоловіка – 30 мл етанолу (близько 1 півлітрової пляшки слабоалкогольного напою), для жінки – 20 мл. Такий обсяг не завдасть вашому організму значної шкоди, ви не сп’янієте і зможете контролювати ситуацію.
  • Не пийте на голодний шлунок, адже напій може дратувати слизові органів травлення. Якщо вже п’єте, попередньо з’їжте що-небудь (бажано щось вуглеводне) та їжте в процесі.
  • Не змішуйте напої різної міцності. Компоненти одного напою можуть погано поєднуватися з компонентами іншого, і в цьому випадку ймовірність отруєння значно зросте.
  • Ферментовані слабоалкогольні напої та ліки не сумісні. Ліки можуть вступити в небажану реакцію з етанолом та призвести до погіршення стану.

Також для кожного напою є свої рекомендації до вживання!

Сидр

Обмежити споживання сидру (а то і зовсім виключити його зі свого раціону) варто тим, в кого діагностовано такі захворювання, як гепатит, панкреатит, холецистит виразка шлунка та кишківника.

Збитень 

Перш ніж вживати збитень, люди, які мають порушення роботи серцево-судинної системи, печінки, нирок, цукровий діабет та інші хронічні захворювання, мають проконсультуватися з лікарем щодо можливості вживання напою. Не рекомендується збитень тим, в кого є непереносимість якогось із інгредієнтів, що входять до його складу. Не можна його вживати й при алергії на мед. При цукровому діабеті, порушеннях серцевої діяльності, хворобах нирок і печінки необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем. Також цей напій не рекомендований людям із захворюваннями легенів, серйозними порушеннями мозкового кровообігу і важкими захворюваннями травної системи. Пам’ятайте, що збитень є калорійним напоєм, який не може бути включений до складу дієтичного меню.

Пиво 

Не рекомендується вживати пиво при хронічних захворюваннях серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. При надмірному вживанні пива можуть спостерігатися такі побічні ефекти, як підвищений артеріальний тиск і головні болі, які виникають через біогенні аміни, що містяться у складі напою.

Квас 

Є певні протипоказання щодо вживання хлібного квасу. Так, наприклад, його не рекомендують людям із цирозом печінки, гастритами і гіпертонією, підвищеною кислотністю шлунка, сечокам’яною хворобою, подагрою. До того ж, наливаючи собі черговий стакан напою, необхідно усвідомлювати, що більшість видів квасу – вкрай калорійні, оскільки в їхній основі – дріжджі та цукор. Отже тому людям із зайвою вагою краще обмежитися кількома склянками на день.

Важливо пам’ятати! 

Навіть незважаючи на те, що частка етилового спирту в хлібному квасі становить всього 1,2% (приблизно стільки ж, скільки й у безалкогольному пиві), медики рекомендують не захоплюватися цим напоєм вагітним жінкам, матусям, які годують груддю, і дітям. Цим же категоріям протипоказано вживання сидру, збитню та пива.