Українська виробнича
асоціація живих напоїв

Збитень

Про збитні

Збитень – старовинний слов’янський напій натурального бродіння з води, ячменю, солоду, плодово-ягідного сиропу, меду і прянощів, до складу якого також часто входили лікувальні трав’яні збори.

Сьогодні склад і спосіб приготування збитню варіюється залежно від рецептури виробника. Міцність алкогольного збитню зазвичай складає 4-7%, безалкогольного – до 1%. Напій виготовляється з натуральних компонентів і не містить барвників.

Історія збитню

Існує думка, що збитень бере свою назву від дієслова «збивати», оскільки виготовлявся він у двох роздільних судинах. В одній настоювався мед, а в іншій – трави, і безпосередньо перед вживанням вміст судин змішувався – «збивався». Уперше про збитень згадується у слов’янських літописах 1128 року як «перевар», а пізніше – «взвар» або просто «вар». Тоді у збитень найчастіше додавали звіробій, шавлію, лавровий лист, імбир і стручковий перець. У старовинних казках напій зазвичай згадується як «мед».

Як свідчать старовинні історичні джерела, збитень був по-справжньому народним напоєм і особливо був популярний під час ярмарків та народних гулянь. Готували і розносили збитень у мідних судинах, що нагадували за формою самовар – саклах або баклагах, а розливали в пузаті склянки з вивернутими назовні краями, – щоб не обпектися. Хату, де готували збитні, називали збитневий курінь.

Але поступово, особливо за часів Петра І, традиційний слов’янський напій почав витіснятися чаєм і кавою.

Наразі виробництво збитню відроджується.

Поживність і користь збитню

Збитень багатий на вітаміни (такі як А, В, РР, С, Е, Н), мінеральні речовини (цинк, мідь, марганець, залізо, фосфор, йод, фтор, кобальт, сірка, калій, магній, кальцій, натрій), а також органічні кислоти та харчові волокна. Головний компонент – мед – містить важливі для організму ферменти, цукор, білки та амінокислоти. Корисні й інші його складові.

Так, кориця має протигрибкову дію, стимулює діяльність мозку, приводить у норму рівень цукру в крові. Гвоздика має антисептичну і болезаспокійливу властивість; кардамон заспокоює нерви, підвищує апетит, знімає напругу; шавлія, чебрець, звіробій, дивосил та іван-чай заспокоюють нервову систему, лікують простудні захворювання, зменшують запалення, позитивно впливають на систему травлення, зміцнюють серце і нерви. Збитень корисний для лікування і профілактики анемії, метеоризму, порушень обміну речовин, при розладах травлення, серцевих захворюваннях і шкірних хворобах. Якщо в ньому присутні іван-чай або імбир, то такий збитень прекрасно знімає похмільний синдром та інтоксикацію організму при алкогольному отруєнні.

Збитень містить антиоксиданти, корисні для травлення бактерії та поліфеноли, які служать для профілактики серцево-судинних захворювань. Напій має противірусну, протизапальну, зігріваючу, тонізуючу, відновлюючу, імуномодулюючу дію.

Холодний збитень чудово втамовує спрагу у спекотну пору року, відновлює водний баланс організму. Гарячий напій більш підходить для холодної пори: він зігріває організм, збагачує його вітамінами і зміцнює. Збитень також допомагає відновлювати сили після перенесених хвороб, операцій та травм.

Ринок Збитню