Українська виробнича
асоціація живих напоїв

Квас

Про квас

Квас – традиційний слов’янський напій, отриманий шляхом «живого» бродіння. Його виготовляють переважно з житнього борошна або житнього хліба і солоду. Об’ємна частка етилового спирту у квасі становить не більше 1,2%. Бутильований квас, приготований шляхом бродіння, часто «газують».

Квас є найдавнішим і найпоширенішим літнім напоєм, відомим ще з часів Русі. Вже тоді розрізняли кваси черстві (свіжі) та викислі. Першу згадку про алкогольний напій під назвою «квас» зафіксовано у 1056 році – він вважався найміцнішими напоєм, що вміщував найбільшу кількість сивушних масел.

Відповідно до класифікації організації Beer Judge Certification Program, що займається підготовкою і сертифікацією суддів для проведення пивних дегустаційних змагань, квас відноситься до категорії «Пиво історичне, традиційне, місцеве» (historical, traditional or indigenous beers). В Україні, Білорусі та Росії квас вважається самостійним і національним напоєм.

Користь квасу

Квас вважається дуже корисним напоєм. У ньому містяться вуглеводи, білки, моно- і дисахариди, амінокислоти, крохмаль, цінні ферменти, зола, харчові волокна, вітаміни PP, E, B1 та B2, сполуки кальцію, марганцю, фосфору та магнію, які легко засвоюються організмом людини.

Напій має приємний освіжаючий смак, поліпшує обмін речовин, добре впливає на серцево-судинну систему. Властивість квасу втамовувати спрагу пояснюється наявністю кислот, що містяться у ньому, – молочної і частково оцтової. Квас також має високу енергетичну цінність, сприяє травленню завдяки вуглекислоті, яка підвищує апетит, полегшує травлення і всмоктування їжі.

Квас, як продукт молочнокислого бродіння, за дією на організм багато в чому подібний до таких продуктів, як кефір, кисляк, ацидофілін, кумис. Він регулює діяльність шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, покращує обмін речовин, перешкоджає розвитку хвороботворних мікроорганізмів, піднімає тонус, регулює функції центральної нервової системи. Квас може використовуватися навіть як основний продукт харчування: в голодні роки він рятував людей від виснаження. Подають квас охолодженим, п’ють із склянок або кухлів.

Квас готують з чорного хліба, солодового екстракту, з додаванням для бродіння пекарських дріжджів, а для смаку – м’яти, цедри апельсина або лимона, а також цукру або меду, родзинок, лимонної кислоти. Квас також можуть готувати зі свіжих фруктів (наприклад, груші), сиропів, садових ягід – суниці, малини, смородини, журавлини, а також буряку, моркви, ревеню. Якщо цукру багато, бродіння квасу відбувається повільніше, ніж коли він у малій кількості. Проте, якщо квас повністю зброджується, то він не піниться, втрачає свої специфічні властивості як освіжаючий напій. Щоб припинити зброджування, квас зберігають у холодному приміщенні не більше двох тижнів.

Ринок Квасу