Українська виробнича
асоціація живих напоїв

Сидр

Про сидр

Сидр (фр. сidre) – слабоалкогольний напій, як правило, шампанізований, що отримується бродінням 100% яблучного, рідше грушевого або іншого фруктового соку без додавання дріжджів, цукру, штучних добавок та консервантів. Напій, як правило, має золотистий або зеленуватий колір і запах яблук, а його міцність складає від 1 до 8 об. %.

У світі існує велика кількість видів сидру. Вони відрізняються за органолептичними показниками (ароматом, букетом і смаком) та фізико-хімічним складом через те, що у кожній країні існують свої вимоги до сировини, допоміжних матеріалів, готової продукції та технології виробництва сидру. Залежно від співвідношення сортів яблук, що використовуються для приготування напою, отримують шипучий сидр, штучно збагачений вуглекислим газом, або ігристий сидр, збагачений вуглекислим газом шляхом вторинного бродіння у герметичних резервуарах. Також за вмістом цукру сидри можна розділити на три типи: сухий (не більше 0,3 г цукру на 100 мл); напівсухий (2,5 г цукру на 100 мл); солодкий (6 г цукру на 100 мл).

Історія напою

У різних країнах сидр називають по-різному. В Угорщині та Германії – це Apfelwein, в Англії його зазвичай продавали як British Wines, в Америці – Apple Jack. І тільки французька назва Cidre зрозуміла в усьому світі без перекладу. Саме Франція вважається батьківщиною цього чудового напою – його тут навчилися робити у часи Середньовіччя. До XVIII століття це був переважно напій простолюдинів, доки ним не зацікавилася аристократія, і відтоді розпивання сидру на світських раутах вважається гарним тоном. Завдяки надзвичайній легкості та смаку сидр був високо оцінений і визнаний у багатьох країнах Європи.

Виробництво

Протягом останніх 30 років обсяги виробництва сидру в світі стрімко збільшуються. Це пояснюється сплеском популярності сидру у 1990-ті роки в країнах традиційного його виробництва (Англії, Франції, Німеччині, Іспанії), а також поширення його популярності у країнах Північної, Центральної та Західної Європи, Північної Америки, Південної Африки, а також в Австралії та Китаї. До того ж, він застосовується не лише як напій, але й як сировина для виробництва іншого алкогольного напою – кальвадосу. Також поширеним є вживання грушевого сидру (фр. – poiré, пуаре), який отримується шляхом бродіння соку груші і містить більше цукру, ніж яблучний. У Франції грушевий сидр найчастіше розливають в пляшки, подібні за формою до традиційних пляшок шампанського з провінції Шампань. У Великобританії такий сидр називають перрі (perry), в Іспанії – перада (perada).

В Україні сидр масштабно випускався років 30 тому. Сьогодні виробництво напою відроджується, що недивно, враховуючи сировинний потенціал країни. Областями-лідерами у переробці яблук на соки є Київська, Черкаська, Вінницька та Закарпатська області.

Хімічний склад напою

Сидр містить пектинові і дубильні речовини, багатоатомні спирти, яблучну, лимонну та оцтову кислоти, мікроелементи, вуглеводи. Це – справжня складова корисних речовин: вітаміну С, кальцію, магнію, натрію, фосфору, заліза, міді, цинку. До того ж, напій абсолютно некалорійний: у 100 г напою в середньому міститься 1 ккал.

Корисні властивості сидру

У минулих століттях лікарі часто призначали «яблучне вино» проти нудьги, іншими словами, пацієнтам у депресивному стані, при діабеті та захворюваннях шлунка. Сучасні вчені також підтверджують користь вживання сидру для організму: він має здатність блокувати вільні радикали, а, отже, уповільнювати процеси старіння завдяки фенольним сполукам, що містяться у ньому. До того ж, він прискорює виведення токсинів і нормалізує обмін речовин, сприяючи втраті зайвої ваги, має тонізуючі, профілактичні та лікувальні властивості, запобігає хворобам серця.

Культура споживання

Сидр – слабоалкогольний напій, що має приємну перевагу перед іншими напоями: підвищуючи настрій, лишає голову ясною, і після нього не відчувається похмілля. Тож пити сидр можна навіть ввечері робочого дня, та краще – маленькими ковтками і тільки охолодженим. Влітку сидр є гарною альтернативою іншим напоям влітку, адже він відмінно освіжає. Сидр вживають як аперитив, з нього готують коктейлі або доповнюють ним свіжі овочеві салати чи легкі десерти: морозиво, фруктово-ягідні щербети, легку випічку. Нарешті – це просто приємні смакові враження!

Ринок Сидру