Українська виробнича
асоціація живих напоїв

Пиво

Про пиво

Пиво – слабоалкогольний напій, отриманий шляхом бродіння. Цей напій має специфічні гіркоту та аромат, що надає йому хміль, а також здатний утворювати піну. Процес виробництва пива називається броварством або пивоварінням. Сьогодні пиво є третім напоєм у світі за популярністю після води та чаю. Пиво зазвичай виготовляють з води, ячмінного солоду, хмелю, пивних дріжджів. Іноді додатково застосовуються несолоджені матеріали (непророщене рисове, ячмінне, кукурудзяне борошно та крупи, а також інша сировина, яка містить вуглеводи) та інші допоміжні інгредієнти.

Якість води впливає на якість пива та його характеристики. Вода для виробництва пива має бути м’якою. У місцевостях з твердою водою її піддають додатковій обробці для пом’якшення. Для виготовлення пива найчастіше використовується ячмінний солод – через його високі ферментаційні якості, що виникають через зацукрювання крохмалю, що міститься в зернах, однак, використовуються й інші солодові та несолодові злаки, включно із пшеницею, рисом, житом, вівсом і кукурудзою. Хміль додає напою смаку гіркоти, що збалансовує смак солоду, і має антибіотичний ефект для знешкодження небажаних мікроорганізмів.

Виробництво пива

Виробництво пива – складний і тривалий процес, що складається з кількох технологічних циклів: виробництва солоду, отримання пивного сусла, зброджування сусла пивними дріжджами, доброджування, фільтрація пива і розлив.

Для виготовлення солоду використовують ячмінь спеціальних пивоварських сортів. Він очищується, сортується, дезінфікується і замочується на кілька днів до вологості у 43-46%. Далі зерна проростають, в них накопичуються необхідні ферменти, крохмаль, білки, вітаміни переходять у розчинний стан. Пророслі зерна сушаться, очищаються від паростків – так виходить солод, який не менше місяця має відлежатись. Увесь цей час відбуваються складні біохімічні процеси.

Для отримання пивного сусла солод полірують, подрібнюють, затирають (змішують) з водою. В отриманій суміші при певній температурі тривають процеси, найважливіший з яких – зацукрювання крохмалю, що є в солоді.

Солод вариться протягом двох годин з хмелем. Хміль надає пиву специфічний смак і аромат, підвищує його стійкість при зберіганні.

З отриманого сусла вилучають хміль, охолоджують сусло до 60°C, а потім і до 5-6°C. Сусло зброджують спеціальними сортами пивних дріжджів протягом 7-9 днів і знову охолоджують.

Доброджують пиво в дерев’яних або металевих танках при температурі 1-2 °C протягом трьох-чотирьох і навіть шести місяців. У цей час пиво накопичує вуглекислоту, набуває повноти смаку.

Нарешті, напій фільтрується і розливається в тару. Розлив відбувається під надлишковим тиском, щоб уникнути піноутворення. При пастеризації пиво поступово нагрівають до 58-68°С протягом 20-30 хвилин.

Основний процес виробництва пива може мати деякі відмінності та доповнення для приготування певних марок напою.

Вплив пива на організм людини

Пивні дріжджі є джерелом поживних речовин, отже у пиві їх може бути велика кількість. Саме тому пиво іноді називають «рідким хлібом». Напій містить білки, вуглеводи, калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, цинк, сірку, марганець, мідь, кремній, вітаміни В1 (тіамін), B2 (рибофлавін) та В6 (піридоксин), нікотинову, фолієву та пантенолову кислоти. За даними дієтологів, в одній банці пива (330 г) – 153 ккал.

Японські дослідження показали, що слабоалкогольні сорти пива можуть мати протиракові властивості. Інші дослідження стверджують про позитивний вплив пива на серцево-судинну систему та зниження вірогідності утворення тромбів.

Ринок Пива